Čačanskoj banci pet miliona evra za kreditiranje preduzeća i domaćinstava

Bez autora
Jun 08 2011

Fond Green for Growth jugoistočna Evropa (Zeleno za rast) potpisao danas u Tirani ugovor o kreditu na pet miliona evra s Čačanskom bankom u Srbiji za finansiranje kreditnog programa za efikasno korišćenje energije. Svrha kreditne linije je da pomogne preduzećima i privatnim domaćinstvima u Srbiji da smanje troškove i potrošnju energije, da realizuju projekte za čistiju proizvodnju i smanje emisiju gasova sa efektom staklene bašte. Kreditna linija omogućiće Čačanskoj banci dugoročno finansiranje kreditiranja projekata efikasnog korišćenja energije, uključujući zamenu starih prozora i vrata, unapređenje sistema grejanja i izolacije kuća, zamenu starih mašina, izolaciju poslovnih objekata, korišćenje izvora obnovljive energije kroz solarne kolektore i geotermalne pumpe, smanjenje potrošnje reaktivne energije, obnavljanje otpadne toplote i zamenu neefikasne proizvodne opreme.

Čačanskoj banci pet miliona evra za kreditiranje preduzeća i domaćinstavaFond Green for Growth jugoistočna Evropa (Zeleno za rast) potpisao danas u Tirani ugovor o kreditu na pet miliona evra s Čačanskom bankom u Srbiji za finansiranje kreditnog programa za efikasno korišćenje energije.

Svrha kreditne linije je da pomogne preduzećima i privatnim domaćinstvima u Srbiji da smanje troškove i potrošnju energije, da realizuju projekte za čistiju proizvodnju i smanje emisiju gasova sa efektom staklene bašte.

Kreditna linija omogućiće Čačanskoj banci dugoročno finansiranje kreditiranja projekata efikasnog korišćenja energije, uključujući zamenu starih prozora i vrata, unapređenje sistema grejanja i izolacije kuća, zamenu starih mašina, izolaciju poslovnih objekata, korišćenje izvora obnovljive energije kroz solarne kolektore i geotermalne pumpe, smanjenje potrošnje reaktivne energije, obnavljanje otpadne toplote i zamenu neefikasne proizvodne opreme.

To je prvi kredit koji je taj fond odobrio jednoj finansijskoj instituciji u Srbiji, a ugovor je potpisan tokom Pete godišnje konferencije EFSE-a, koja se održava danas u Tirani.

Od 2008, Čačanska banka koristi kreditnu liniju Nemačke razvojne banke, za zajmove malim i srednjim preduzećima, mikro segmentu i segmentu stanovništva za projekte vezane za energetsku efikasnost. Tokom dve godine, iz te kreditne linije finansirano je više od 150 projekata pravnih i fizičkih lica, ukupno pet miliona evra.

Kreditna linija dopunjena je paketom tehničke podrške, koji će Čačanskoj banci pružiti pomoć u sprovođenju programa finansiranja energetske efikasnosti. To će, između ostalog, podrazumevati i zajedničku kampanju za podizanje svesti o koristima mera za efikasno korišćenje energije. Tehničku pomoć će finansirati Odeljenje Fonda za tehničku pomoć.

Fond su pokrenule Evropska investiciona banka i Nemačka razvojna banka i posvećen je povećanju energetske efikasnosti i podsticanju korišćenja obnovljivih izvora energije u jugoistočnoj Evropi, uključujući Albaniju, Bosnu i Hercegovinu, Hrvatsku, Makedoniju, Kosovo (pod okriljem Rezolucije 1244), Crnu Goru, Srbiju i Tursku.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik